مدار سنسور PIR - مدار حسگر بدن انسان - سنسور راه پله - کلید وصل و قطع خودکار روشنایی



English


طراحی بُرد مدار چاپی


لیفتراک برقی


مدار تایمر


مدار کنترل دما


مدار کاهش سرعت و کنترل فن ها


برنامه دهی به ماشین حساب کاسیو4500


نرم افزارهای الکترونیک و برق


کنترل موتورهای AC


پاور و شارژر


تعمیر لامپ کم مصرف


تماس با سیسیان الکترونیک


پرداخت

   سنسور تشخیص حرکت انسان و مدار راه انداز مربوطه   

تصویری از یک نمونه سنسور راه پله یا همان سنسور تشخیص حرکت انسان

شناخت سنسور PIR و حسگر حرکت انسان

سنسورهای PIR که سرنام کلمات Pyroelectric Infrared Radial Sensor هستند، جهت آشکارسازی تغییر زاویه تابش نور فروسرخ، در طول موج محدوده 5.5 تا 15 میکرومتر، طراحی و ساخته شده اند. این طول موج نوری، طول موج پرتوی ساطع شده از جسم گرم یا جاندار خون گرم می باشد که قطعا دمایی بالاتر از صفر درجه کِلوین 0K که همان صِفر مُطلق است را، داراست. به طور دقیق این دما برابر ۲۷۳٫۱۵- درجهٔ سلسیوس (سانتی‌گراد) یا ۴۵۹٫۶۷- درجهٔ فارنهایت است. از نظر علمی، هر ماده ای که دمایی بیش از صفر مُطلق 0K داشته باشد، به نسبت دمایی که دارد، مقادیری از پرتوهای نور فروسرخ در طول موج گفته شده، در محیط، گسیل می کند. این طول موج نوری، شدت و تابش بسیار ضعیفی در محیط ایجاد می کند که آشکارسازی آن را بسیار مشکل می نماید. طول موج نور ساطع شده از چنین جسم گرمی، با چشم قابل تشخیص و قابل مشاهده نیست. ولی پیشرفت علم و تکنولوژی الکترونیک و تحقیقات گسترده در راستای ساخت سنسورها، آشکارسازی این طول موج را توسط سنسورهای PIR محقق ساخته است. پایرو الکتریک Pyroelectric به خاصیتی از ماده گفته می شود که، تابش نور فروسرخ ناشی از یک جسم گرم یا انعکاس آن به سطح این ماده، منجر به تولید الکتریسیته شود. این میزان الکتریسیته، در سطح این ماده تولید و ولتاژ و توان آن بسیار ناچیز است. بنابراین توانایی راه اندازی مستقیم وسیله الکتریکی را ندارد و باید به خوبی تقویت شود تا کاربرد آشکارسازی حرکت برای موارد امنیتی و هوشمند سازی ساختمان و کلید خودکار روشنایی و خبر دهنده حضور مشتری در مغازه و غیره را یابد. حسگرهای آشکارساز حرکت PIR در دو نوع کلی ساخته و تولید شده اند :

  1. حسگر PIR نوع آنالوگ
  2. حسگر PIR نوع دیجیتال

سنسورهای PIR قابل اتصال به این مدار

از نظر اندازه پنجره ورود نور فروسرخ ناشی از بدن انسان یا جسم گرم، به درون حسگر نیز، این حسگرهای Pyroelectric Infrared Radial Sensor در دو اندازه متفاوت، تولید شده اند :

با توجه به اینکه طرز عملکرد هر دو نوع پنجره کوچک و پنجره بزرگ، از نظر الکترونیکی یکسان است، باید بدانید تفاوت این دو، در جانمایی نصب آن جهت آشکارسازی حرکت جسم گرم است. به طور خلاصه، می توان انگاشت حسگر Pyroelectric Infrared Radial Sensor نوع پنجره کوچک، مناسب برای نصب در دیواره راهروها و معابر باریک، برای رصد کردن تردد به شکل یک حجم نیم استوانه ای است، ولی سنسور PIR پنجره بزرگ، مناسب نصب در سقف اتاق یا راهروهای عریض تر، جهت پوشش دهی یک حجم نیم کره ای ناکامل می باشد، که البته پوشش دهی این حجم ها توسط سنسور ، بستگی زیادی به شکل فیزیکی و نوع طراحی لنز فشرده نصب شده روی سنسور PIR دارد. بنابراین، شکل فیزیکی و نوع طراحی لنز و فیلتر منصوب روی سنسور PIR و حتی اضلاع انعکاس گر نور فروسرخ، که در قاب و قالب نهایی ای که مدار و سنسور PIR را در بر می گیرد، در تعیین شکل حجم مورد رصد در فضای کاری آشکارساز حرکت و حتی بُرد آشکار ساز، موثر و تعیین کننده است. مدار راه انداز سنسور حرکتی و کنترل روشنایی ای که قصد داریم در این صفحه معرفی کنیم، مبتنی بر سنسور PIR نوع آنالوگ می باشد، و هر دو نوع سنسور Pyroelectric Infrared Radial Sensor چه با پنجره کوچک و چه با پنجره بزرگ، بسته به هدف و کاربری و لنز فشرده مورد استفاده، به این مدار راه انداز، قابل وصل است. با این حال، با توجه به پیچیدگی ساختارِ خودِ سنسورِ PIR و حساسیت آن نسبت به زاویه نصب و لنز فشرده پوششی آن، و همچنین برای افزایش شانس موفقیت در ساخت، نصب و بهره برداری از مدارِ راه اندازِ حسگرِ حرکتیِ سیسیان الکترونیک، لازم است تا، به برگه های راهنمای شرکت سازنده سنسورهای Pyroelectric Infrared Radial Sensor از نوع آنالوگ پنجره بزرگ و پنجره کوچک، که در ادامه وبسایت سیسیان الکترونیک، به صورت ترجمه شده و رنگی و بدون کدورت و رنگ پاشیدگی، تهیه شده، نگاهی بیاندازید. اطلاعات شرکت سازنده سنسورِ D203 در قالب یک فایل سیاه و سفید شش صفحه ای، با فرمت PDF در بستر اینترنت منتشر شده. ولی وبسایت سیسیان الکترونیک، جهت افزایش راحتی بازدیدکنندگان، و همچنین ارتقای کیفی آن سند، و نیز حذف کامل نیاز کاربران به نرم افزار مجزا برای مشاهده برگه های اطلاعات PDF آن سنسور حرکت ، و نیز امکان مشاهده اطلاعات این سنسور، روی انواع گوشی هوشمند و تبلت و لپ تاپ و کامپیوتر و غیره، آن اطلاعات را به صورت زیر، ارائه نموده است و توجه شما را به آن جلب می نماید . آنچه پس از خط سبز زیر می بینید، تا خطِ سبزِ بعدی، برگرفته از برگه های راهنمای سنسور است و سیسیان الکترونیک، تنها آن را ترجمه و مطابق سازی و به صورت رنگی رسم نموده است :


راهنمای حسگر

حسگر همه کاره دو قطعه ایِ پایرو الکتریکِ فروسرخِ شعاعی

حسگر پایرو الکتریک فروسرخ، تابش و تغییر قطب دادن پرتوی فروسرخ تابیده شده بر روی سطح دارای ویژگی مخصوص، را به این ترتیب تشخیص می دهد که، قطبیت ماده پایرو الکتریک قطعه هایش، بر اثر دما تغییر کند. به کار رفتن دو قطعه حساسِ پایرو الکتریک و مقایسه الکتریکی آن دو، با یکدیگر، به دلیل جلوگیری از تداخل و تغییرات دمایی بوده است تا، خروجی دِهی های غیر واقعی را بکاهد. در نتیجه، پایداری کاری حسگر، به طور قابل توجهی، بهینه سازی و تثبیت شده است. این حسگر، در خیلی جاها و خیلی کاربردها، قابل استفاده است. مثل سیستم های امنیتی، هُشدار دهنده های حضور مشتری در مغازه، فروشگاه و یا شرکت، تاییدگر حضور فرد یا افراد در محیط، کلید خودکار روشنایی، اسباب بازی های هوشمند و موارد دیگر.

استانداردِ مشخصات و اندازه ها

اندازه های فیزیکی حسگر مدل مورد بررسی D203S
نوع بسته بندی حسگر TO-5
پایانه های گیرنده نور فروسرخ دو قطعه با اندازه 1mm×2mm
اندازه پنجره 4mm×3mm
پاسخ به طیف سنجی 5μm∼14μm
مقدار عبور دهی≥75%
سیگنال خروجی[Vp-p]≥3500mV
حساسیت≥3300V/W
آشکارسازی(D*)≥1.4×108cmHz1/2/W
نویز[Vp-p]<70mV
توازن خروجی<10%
ولتاژ جابجاسازی شده0.3V∼1.2V
ولتاژ تغذیه3V∼15V
دمای کاری-30°C∼70°C
دمای محل انبار سازی-40°C∼80°C
میدانِ دید
میدانِ دید حسگر بدن انسان
مدارِ معادل
مدار معادل حسگر بدن انسان

شرایط آزمایش

سد کننده مقابل سنسور

توازن حساسیتِ دو قطعه پایرو الکتریک درونِ حسگر، از راهِ آزمایشِ هر قطعه، (ولتاژ خروجی تک قطعه) و نیز با استفاده از فرمول زیر محاسبه شده است:

توازن = |VA-VB|/(VA+VB)×100%

VA= حساسیت طرفِ A (mVp-p)

VB= حساسیت طرفِ B (mVp-p)

نتیجه طیف سنجی موادِ فیلترِ پنجره

نمودار طیف سنجی پنجره حسگر
نکته:

منحنی بالایی ، نوعی منحنی مربوط به عبور طول موج فروسرخ 5.5μm از فیلتر فروسرخ است، منحنی پایینی ، میانگین گذر دهی نور فروسرخ فیلتر است، لایه زیرین پنجره حسگر، در خلاء قرار دارد و با مواد مخصوصِ از جنس سیلیکون پوشانیده شده است.

لنز فشرده مورد نیاز برای آشکارسازی حرکت بدن انسان

لنز فشرده و مشخصات
نصب لنز فشرده روی حسگر

راستاهای نصب و استفاده

پایان برگه های راهنمای حسگر

آنچه برای ساخت کلید خودکار روشنایی لازم است

یک مدار راه انداز حسگر PIR ، برای کاربری کلید خودکار روشنایی، می باید شامل بخش های زیر باشد :

بنابراین، مدار کنترل خودکار روشنایی که در وبسایت سیسیان الکترونیک معرفی می گردد، مجهز به سه پُتانسیومتر تنظیم می باشد :

  1. پُتانسیومتر تنظیم مقدار حساسیت به حرکت انسان POT1
  2. پُتانسیومتر تنظیم آستانه تشخیص روشنایی روز از شب POT2
  3. پُتانسیومتر تنظیم تایمر درونی، جهت تعیین زمانِ روشن نگه داشتن رله خروجی و چراغ روشنایی پس از آشکارسازی حرکت بدن انسان POT3

طرز کار مدار کنترل اتوماتیک روشنایی سیسیان الکترونیک

بخش تغذیه مدار کلید خودکار روشنایی

از آنجا که یک کلید خودکارِ کنترل روشنایی، یا آشکارساز حرکت بدن انسان، همواره می باید به شبکه برق شهری متصل باشد، هم باید توانایی کار بیست و چهار ساعت شبانه روز را داشته باشد، هم باید به نویزها و ضربه های شبکه، حساس نباشد و انرژی آنها را مهار کند و مانع رسیدن آنها به مدارات تحریک و تایمر و تشخیص حرکت شود تا به این ترتیب، کمترین تعداد آشکارسازی های اشتباه را در پی داشته باشد. به هر حال، بخش تغذیه هر سیستم، برای همه آشناست و نیاز به توضیحات چندان ندارد. تغذیه مدار آشکار ساز PIR حرکت در وبسایت سیسیان الکترونیک، از نوع خازنی و غیر ایزوله می باشد که در خیلی از تایمرها و محافظ یخچال ها به کار رفته است. این نوع تغذیه کردن یک مدار الکترونیکی کم توان و کوچک، مزایا و معایب خود را دارد. از مهمترین مزایای آن، باید به اقتصادی و ارزان بودن آن اشاره داشت. عدم ایزولاسیون مدار الکترونیکی از شبکه برق شهر نیز عیبِ این گونه تغذیه کردن هاست که، با توجه به اینکه، فقط هنگام تولید و تنظیم و تعمیر مدار الکترونیکی، نیاز به احتیاط و جلوگیری از برق گرفتگی دارد، می توان با استفاده از ترانسفورماتور یک به یک ایزوله در هنگام تولید و تعمیر، از این عیب چشم پوشی کرد.

فازِ برقِ شهر، از راه ترمینال شماره یک موجود در نقشه شماتیک مدار کلید خودکار روشنایی، وارد یک شبکه RC تشکیل شده از R1 و C1 و R25 می شود. سپس وارد پُلِ دیودی ناشی از D1 تا D4 شده و یکسوسازی می گردد و بعد از آن با خازن C6 صاف و سپس با دیود D6 رگوله و در سطح 22VDC ثابت می ماند. سپس از اینجا، در بخش های مختلف مدار مورد استفاده قرار می گیرد و توزیع می شود. نکته مهم اینکه، از این منبع تغذیه که تا اینجا VCC1 نام گذاری شده، دو انشعاب دیگر با سطوح پایین تر ولتاژی، به نام های VCC2 و VCC3 گرفته شده است تا به خوبی دِکوپلاژ گردد و کاملا رفع نویز و رفع ضربه الکتریکی شود و سپس به سنسور PIR و تقویت کننده عملیاتی LM324 برسد. بنابراین باید بدانید در این مدار آشکارساز حرکت انسان، قانونِ زیر برقرار است:

VCC1 > VCC2 > VCC3

VCC2 ناشی از دِکوپلاژ یک مرحله ای و بُرش در سطح 8.2VDC است و VCC3 ناشی از یک مرحله دیگرِ دِکوپلاژ تک مرحله ای از VCC2 می باشد تا آی سی تقویت کننده عملیاتی LM324 که قلب تپنده این مدار است را، تغذیه کند.

آشکارسازی حرکت

بخش فیلتراسیون

با حرکت یک شِئی یا جاندار خونگرم یا انسان از محدوده پوشش دهی سنسور PIR به کار رفته در این مدار، با شماره D203 ، این حسگر، یک تا چند پالس ناهمگون و نامتقارن با فرکانس 1HZ تا 3HZ تولید می کند. این فرکانس، به سرعت حرکت جاندار یا انسان، از محدوده تحت پوشش روبروی لنز فشرده سنسور PIR وابسته است. ولی چون مدار به شبکه الکتریکی متصل است، نویزها و پالس های ناخواسته نیز، از راه سیم های برق و هادی های بُرد مدار چاپی کلید خودکار کنترل روشنایی، به پایه های سنسور PIR می رسند و ایجاد خطا در آشکارسازی حرکت انسان، می کنند. در این صورت، هدف گذاری کاهش مصرف برق با کلید اتوماتیک راه پله و یا پارکینگ و اتاق، دچار چالش می شود. همچنین اگر مدار حسگر حرکت، جهت موارد امنیتی و حفاظتی به کار رفته باشد، ایجاد آلارم کاذب خواهد کرد. از اینرو، وجود یک فیلتر پایین گذر فعال، بسیار ضرورت دارد تا نویزهای فرکانس بالا و ضربات الکتریکی گذرای شبکه الکتریکی را از سیگنالِ واقعی ناشی از حرکت انسان در مقابل حسگر مدار تشخیص حرکت، جدا کند و سیگنالِ معتبر را به خروجی بفرستد. بخش D از OP-AMP شماره LM324 و قطعات پیرامونی در این مدارِ حسگر تحرک انسان، تشکیل یک فیلتر فعال پایین گذر می دهد تا به هدف گفته شده در بالا، برسیم. در صورتی که لنز فشرده خوبی برای نصب در بالای حسگر PIR طراحی یا تهیه کنید، و سنسور D203 به خوبی در نقطه کانونی لنز فشرده قرار گیرد، سیگنالِ خروجی این فیلتر پایین گذر ، بین %70 تا %89 ، معتبر است و حاکی از عبور جسم گرم در محدوده دید حسگر حرکت می باشد.

پس از خروج سیگنالِ معتبر آشکارسازی شده از خروجی فیلتر فعال، وارد پُتانسیومتر تنظیم حساسیت آشکارسازی حرکت، یعنی POT1 می شود. با گذر سیگنالِ آشکارسازی و فیلتر شده از این پُتانسیومتر ، یک مرحله دی کوپلینگ توسط C15 انجام می شود تا بخش های DC سیگنالِ آشکارسازی شده، حذف گردند. سپس این سیگنالِ فرآوری شده، وارد یک مقایسه کننده سطح، و همچنین فیلتر فعالِ پایین گذر دیگر، که با بخش A از OP-AMP شماره LM324 و قطعات پیرامونی آن تشکیل شده، می شود. این مقایسه گر، در سطح ثابت 3VDC تنظیم شده. بنابراین اگر دامنه اولیه پالس آشکارسازی شده از طبقه قبلی، از 3VDC بیشتر شود، و فرکانس آن بیش از 3HZ نباشد، خروجی خواهد داد و خازن C16 را شارژ خواهد کرد.

روشن کردن لامپ و آلارم، با حرکت انسان یا جسم گرم

بخش چشم الکترونیک

اگر هدف از نصب یک آشکارساز حرکت انسان در محیط، کنترل چراغ های روشنایی باشد، مدار خودکار کنترل روشنایی سیسیان الکترونیک، باید دارای قابلیت تشخیص روز از شب باشد، تا برای صرفه جویی در مصرف برق، در صورت وجود نور مصنوعی یا طبیعی کافی در محیط، از روشن کردن رله خروجی مدار، و به دنبال آن روشن شدن لامپ های روشنایی مصنوعی، جلوگیری کند. بنابراین، یک کلید اتوماتیک راه پله و پارکینگ یا اتاق، نباید در طول روز، لامپ ها را روشن کند. برای این هدف، در مدار راه انداز سنسور PIR سیسیان الکترونیک، یک LDR به کار رفته است تا مدار چشم الکترونیکی را تشکیل دهد. ترانزیستور Q1 و قطعات پیرامون آن، تشکیل یک مدار می دهند که شب از روز را تشخیص دهد. در حقیقت باید گفت، این تکه از مدار، نقش یک کور کُن را ایفا می کند، که سیگنالِ آشکارسازی ناشی از حرکت انسان در محدوده دیدِ سنسور PIR را، برای طولِ روز، خفه می کند. انگار که هیچ از مقابل سنسور عبور نکرده است. پُتانسیومتر POT3 نیز برای تنظیم آستانه تشخیص غروب به کار رفته است. خروجی این مدار چشم الکترونیک، به بخش B از OP-AMP شماره LM324 که تشکیل یک مقایسه کننده سیگنال، با سطح 3.644VDC را می دهد، رفته است. پس اگر سیگنالِ عبور کرده از دو مرحله فیلتر فعال پایین گذر، به 3.644VDC برسد و مدار چشم الکترونیک، خازن C16 را تخلیه نکند، مقایسه کننده متشکل از بخش B از OP-AMP شماره LM324 ، یک پالس منفی با عرض کافی برای شارژ کردن خازن C10 به خروجی می فرستد.

بخش زمان سنج (تایمر) تعیین کننده طولِ روشن ماندن چراغ روشنایی

بخش C از OP-AMP شماره LM324 ، یک تایمر تشکیل می دهد که مستقیما رله خروجی را کنترل کرده و می توان با تنظیم POT2 مدت زمان روشن ماندن چراغ، پس از آشکارسازی را، مشخص نمود. خازن C10 و POT2 ، عناصر تعیین کننده زمان روشن نگه داشتن لامپ روشنایی، پس از اولین حرکت انسان در محیط هستند. OP-AMP بخش C ، به صورت مقایسه کننده در سطح ولتاژی 6.83VDC بسته شده است. بنابراین، پس از حرکت انسان در محیط و بروز سیگنال معتبر آشکارسازی، بخش B از OP-AMP شماره LM324 خازن C10 را تا سطح 7.6VDC شارژ می کند. این خازن از راه R19 و POT2 ، به طور آهسته، تخلیه شده و دشارژ می شود. مقایسه گر C از OP-AMP به کار رفته در مدار، این تغییر ولتاژی را حس کرده و ترانزیستور Q2 را روشن و به دنبال آن رله خروجی مدار کلید خودکار راه پله، روشن می شود و تا مدت تعیین شده توسط تایمر این مدار، روشن باقی می ماند. نکته مهم در مورد این تایمر درون سازِ مدار کلید خودکار روشنایی، آن است که، باید بدانید رله مدار تا زمانی روشن می ماند که، ولتاژ شارژ باقی مانده در خازن C10 بزرگتر از 6.83VDC باشد. از لحظه شارژ خازن C10 و شروع تخلیه اش، ولتاژ دو سر آن با یک روند نمایی افت می کند. بیشترین ولتاژی که این خازن می تواند داشته باشد، به خاطر تغذیه از VCC3 و شارژ توسط D9 برابر است با:

VinitialC10 = VCC3 - VforwardD9

بنابراین داریم:

VC10max = 8.2VDC - 0.6VDC = 7.6VDC

پس در مدت زمانی که ولتاژ خازن C10 بین 7.6VDC یا بالاتر، تا 6.83VDC است، رله مدار کنترل اتوماتیک روشنایی پارکینگ و راه پله سیسیان الکترونیک، روشن خواهد ماند و پس از ادامه روند کاهشی ولتاژ روی خازن C10 ، مدار، لامپ های روشنایی را خاموش خواهد کرد و منتظر تحریک بعدی با حرکت یک انسان یا جاندار یا جسم گرم خواهد بود.

بخش قطع و وصل لامپ روشنایی

همانطور که در بالا گفته شد، مدار کلید اتوماتیک راه پله و پارکینگ سیسیان الکترونیک، از یک رله 12VDC برای روشن و خاموش کردن لامپ متصل به خروجی استفاده می کند و فاقد فیوز حفاظتی است. بنابراین نصب فیوز خودکار حفاظتی، در ورودی مدار، یا وجود آن در ساختمانِ مورد نصب، ضروریست. تیغه رله به کار رفته در مدار، تا 7Aac تحمل عبور دهی جریان برق متناوب را دارد. وصل کلید خودکار کنترل روشنایی برای لامپ های فلورسنتی فاقد بالاست یا از نوع ترانسفورماتوری، به خاطر تاخیر در روشن شدنشان، و استهلاک زیاد حین استارت زنی، توصیه نمی شود. چون عمر لامپ فلورسنت را به خاطر روشن و خاموش شدن های مکرر، کاهش می دهد. لامپ های کم مصرف فلورسنتی دارای بالاست نیز، وقتی سرِ راهِ کلید اتوماتیک راه پله و پارکینگ قرار بگیرند، دچار کاهش طول عمر خواهند شد. با این حال، گزینه بسیار بهتری نسبت به لامپ فلورسنتی بدون بالاست هستند. ایده آل ترین لامپ روشنایی برای کنترل توسط یک کلید خودکار روشنایی، لامپ های LED می باشند. با این حال، برای افزایش طول عمر تیغه های رله این مدار و افزایش مقاومت تیغه ها در مقابل جریان هجومی بالاست ها در لحظه وصل به برق، و برای افزایش طول عمر لامپ کم مصرفِ متصل به خروجی کلید خودکار سیسیان الکترونیک، یک NTC سر راهِ خروجی قرار داده ایم که این مدار را برای کنترل اتوماتیک لامپ های کم مصرف و لامپ های LED بسیار مناسب می کند. همچنین R2 و C2 نیز، در کاهش جرقه تیغه های رله، در هنگام قطع مصرف کننده، نقش ایفا می کنند و قطعات حفاظتی تیغه رله محسوب می شوند.


در اینجا، توضیحات مربوط به طرز عملکرد مدار حسگر بدن انسان، توسط سیسیان الکترونیک، به پایان می رسد. در ادامه، یک بار دیگر نقشه شماتیک مدار کلید خودکار روشنایی را می بینید و سپس به ارائه فهرست قطعات خواهیم رسید.


نمای برد مدار چاپی حسگر حرکت و حسگر بدن انسان
خرید آنلاین فایل بُرد مدار چاپی کلید اتوماتیک روشنایی سیسیان الکترونیک
 نماد اعتماد درگاه pay.ir
پرداخت بصورت کارت به کارت

⚠ هشدارها در مورد ساختن و بهره برداری از مدار کلید خودکار روشنایی سیسیان الکترونیک ⚠

⚠ تولید مدار کلید خودکار روشنایی راه پله، پارکینگ، یا مدار حسگر بدن انسان وبسایت سیسیان الکترونیک، مستلزم کسب اجازه از سیسیان الکترونیک است. ⚠
✔ امتیاز تولید این طرح، به متقاضی واگذار می شود. تولید بدون مجوز، پیگرد قانونی دارد. ➱
⇦ ☠ به هیچ وجه، در هنگام روشن بودن این مدار، به قطعات و برد مدار چاپی، دست نزنید. مگر اینکه از ترانسفورماتور ایزوله استفاده کرده باشید. ☠ ➫
⇦ چون تغذیه مدار، خازنی است و ایزوله محسوب نمی شود. در نتیجه، ممکن است فاز برق شهری روی سطح برد مدار چاپی، جاری باشد. ➩
⇦ در صورت اتصال فاز برق شهر 220 ولتی به پایه بالایی R1 ، خطر برق گرفتگی تا حد زیادی کاسته خواهد شد. در طرح شماتیک حسگر بدن انسان نیز، اتصال صحیح فاز و نول به برد ، به همین شکل علامت گذاری شده است تا ریسک برق گرفتگی به کمینه خود برسد. ➪
⇦ توجه کنید که خطر شوکِ الکتریکی، به دلیل شارِ باقیمانده در خازن های C1 و C2 مدار، پس از قطع مدار از شبکه برق نیز وجود دارد. بنابراین پیش از تماس با بُرد و پیش از تماس با قطعات مدار، لازم است تا خازن C1 و خازن C2 ، با یک تکه سیم یا یک مقاومت کم Ω اُهم ، تخلیه شوند. ➬
⇦ از تماس دست با سطح سنسور PIR خودداری کنید. این اشتباه، منجر به مسدود شدن همیشگی فیلتر سیلیکونی مخصوص عبور دهی نور 5.5 تا 15 میکرومتری روی سنسور ، با چربی های سطح پوست دست می شود و سنسور حساسیت خود را از دست خواهد داد. برای جلوگیری از اینگونه تماس، از دستکش پارچه ای سفید استفاده کنید. ➫
⇦ افتادن سنسور PIR از دست شما، یا لرزش آن حین حمل و نقل، یا ضربه و تماس با اشیای تیز و زبر، و خراشیده شدن سطح پنجره سیلیکونی سنسور PIR ، منجر به شکستن صفحه بسیار نازک از جنس Pyroelectric Material درون آن شده و سنسور PIR شما را از کار می اندازد. ➫
⇦ لحیم کاری سنسور PIR با هویه های اُلتراسونیک و یا هویه های لیزری، صفحات بسیار نازک Pyroelectric Material درون آن را می شکند یا بیش از حد گرم می کند و منجر به آسیب دائمی به سنسور PIR می شود. ➫
⇦ سنسور PIR باید آخرین قطعه ای باشد که روی بُرد مدار چاپی مونتاژ می گردد. بنابراین پیش از نصب حسگر PIR باید فرآیند شستشوی بُرد و آزمایش الکتریکی اولیه و اطمینان از صحت عملکرد قطعات روی بُرد مدار چاپی، قبلا انجام شده باشد. ➫
⇦ لحیم کاری سنسور PIR روی بُرد مدارچاپی، باید به صورت دستی، با هویه چهل واتی، در زمانی کوتاه، بین 3 تا 4 ثانیه انجام شود، تا از داغ شدن بیش از حد سنسور PIR و آسیب به آن جلوگیری شود. ➫
⇦ حسگر PIR را با تمام طول پایه هایش، طوری که بالاتر از سطح بُرد مدار چاپی، و بالاتر از سطح قطعات گرم شونده مدار قرار گیرد، مونتاژ کنید تا سنسور PIR نتواند آنها را ببیند و گرمای آنها در کار مدار، خطا ایجاد کند.
⇦ حسگر PIR باید در نقطه کانونی لنز فشرده مخصوص، قرار بگیرد. همچنین نباید پایین تر از سایر قطعات نصب شود تا آنها دید سنسور را کور کنند.
⇦ آزمایش موفقیت آمیز مدار حسگر بدن انسان با سنسور PIR فقط وقتی است که، به همراه لنز فشرده و با حرکت واقعی یک انسان در محدوده دید آن، چندین بار آزمایش شود، و تایمر مدار رله را خاموش کند. آزمایش با سایر اشیای گرم مثل هویه و دیود نوری مادون قرمز، قابل قبول نیست و سنسور PIR را به اشباع می برد.
⇦ پیشنهاد سیسیان الکترونیک برای آزمایش چندین باره مدار، و امتحان آن در هنگام کوری کامل، استفاده از یک جعبه یونولیتی ضخیم است. طوری که اگر با گذشت چند ساعت زمان، مدار حسگر بدن انسان، خروجی نداد، و با باز کردن درب جعبه یونولیتی، تحریک شد و رله خروجی را روشن کرد، به معنای صحت عملکرد مدار و تنظیم پُتانسیومترها و تنظیم لنز فشرده و قرار گرفتن حسگر PIR در نقطه کانونی آن است. ➫
⇦ اولین بار که مدار کنترل اتوماتیک روشنایی سیسیان الکترونیک، به شبکه برق شهر وصل می شود و برق دار می شود، یک بار تایمر آن تحریک می شود و رله را روشن می کند. این اولین وصل، نشانه عبور انسان از مقابل سنسور نیست. بلکه خروجی کاذب اولیه است و بعد از دو دقیقه رفع می شود و مدار کلید خودکار راه پله و پارکینگ، آماده به کار است. موقع آزمایش مدار نیز، در چند دقیقه اول بعد از برق دار شدن، کور است و خروجی ندارد. باید منتظر سپری شدن زمان و آماده شدن مدار باشید. ➫
⇦ هنگام نصب مدار کلید خودکار راه پله و پارکینگ سیسیان الکترونیک، مدار و سیم های رابط را به خوبی عایق کاری کنید و خوب پیچ کنید و ترجیحا از جعبه غیر فلزی استفاده کنید و حین نصب مدار، موارد ایمنی را رعایت کنید. ➫


فهرست قطعات و راهنمای مونتاژ قطعات بُرد کلید خودکار راه پله و پارکینگ سیسیان الکترونیک
فهرست قطعات بُرد طراحی شده نوع DIP برای ساخت مدار حسگر بدن انسان، سیسیان الکترونیک
 نماد اعتماد درگاه pay.ir
خرید آنلاین قطعات و بُرد مدار چاپی کلید اتوماتیک روشنایی سیسیان الکترونیک
تعداد مورد نیاز نوع قطعه مشخصات قطعه شماره قطعه روی بُرد
چهار عدد مقاومت
10KΩ
W ¼
|



|
5%
R5 و R6 و R7 و R10

© ما از کپی کارها، بیزاریم. کپی کاری و تقلب،ممنوع! هر گونه کپی کاری کلمات کلیدی و انتشار مطالب و محتوای سایت سیسیان الکترونیک، در دیگر سایت ها و وبلاگ ها، پیگرد قانونی دارد. ما محتوا تولید نمی کنیم، تا شما کپی کنید! فقط مجاز به انتشار لینک سایت سیسیان الکترونیک هستید. نه کپی کردن محتوای سایت سیسیان الکترونیک. کپی کاران و متقلبان، از سایت سیسیان الکترونیک خارج شوند. ©